חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

גאווה ישראלית

אופנה כחול לבן שעיצבה את הסטייל של כולנו

סבינה מוסייב בקולקציה רומנטית, נשית ועדינה

העם הישראלי תמיד שמח להתגאות באנשיו ובתעשיות השונות המקומיות. מקום המדינה ועד היום, תעשיית האופנה נמצאת בגדילה עם מעצבים חדשים שנולדים מדי עונה וזוכרת גם את המעצבים הגדולים ששינו את פני האופנה בארץ. לכבוד יום העצמאות ה-75 למדינת ישראל, הכירו מקרוב 5 מעצבי אופנה שהנחילו אופנה ישראלית במיטבה בארץ ובעולם.

מאת: ירדן סלומון

שתפו את הכתבה

אתא:

אתא חברה לטקסטיל בע"מ הייתה מפעל תעשייתי מהראשונים בארץ ישראל, והפעילה רשת לשיווק תוצרתה. המפעל נחשב עד שנות השבעים לגדול מסוגו בארץ ונסגר בשנת 1985. אתא נולדה עוד מלפני קום המדינה כשבדיוק התחילו המבצעים הצבאיים והמלחמות השונות בארץ. בתור מדינה קטנה עם צרות ביטחוניות, לא היה זמן פנוי להקדיש לגיבוש הזהות הישראלית. אתא בראשיתה ייצרה בגדי פועלים ומדים צבאיים בכמויות מסחריות ועלויות סמליות בתחילת תקופת הצנע, בה משפחה אחת נאלצה להתמודד עם הקצאת פריטים בודדים.

לאתא הצעירה היה חשוב להציג ללקוחותיה בגדים נוחים, שוויוניים, והכי חשוב – באיכות גבוהה ללא פשרות. מבחינה עיצובית, הייתה חשיבות להתאים את בגדיהם לצרכי התושבים במדינה. הם חיפשו גזרות פשוטות מתוך היבט של לספק בגדים להרבה אנשים במעט אמצעים. הם לקחו השראה מהאקלים המזרח ים תיכוני הבא לידי ביטוי בצבעוניות חומה וכחולה כמו המדבר והים. צבע החאקי היה הצבע השולט. היה בו דבר שמטשטש את הזהות האישית של הפרט ותורם להתגייסות הפרט לטובת הכלל. הם יצרו גאווה לאומית בזכות בגדיהם האוניברסליים.

בשנת 1985 נסגר המפעל הוותיק ובשנת 2016 המותג שב לתחייה עם המעצבת יעל שנברגר, המנכ"לית והבעלים נעמה ארליך והבעלים שחר סגל בראשו עם רוח חדשה שיותר רלוונטית למאה ה- 21. שוחחתי עם נעמה על המותג שהיה והתחדש היום.

אתא התחיל בתור מותג שקהל היעד שלו היו האנשים הפועלים ועם הזמן הפך למותג אופנתי עם הפתיחה המחודשת. האם את מרגישה את תחושת הכבוד הזאת?
כן, לפני שלוש שנים בערך הצעתי ליעל המעצבת, שמאוד אוהבת את המותג, "בואי נוציא חולצה עם הלוגו של אתא" והיא ישר ענתה "מי ילבש את זה". ההשראה לכך לקוחה מהפריטים האייקונים של בתי האופנה הגדולים בעולם וחשבתי ללכת לכיוון הבגד הבייסיק, הפשוט. אמרתי לה "בטח שיאהבו, צריך פריט שיגרום לתחושת נוסטלגיה אצל הקהל", ומה שהדהים אותנו זה איך שהעלנו את החולצות לאוויר הן הפכו לסולד אאוט בדקות אחדות. לא משנה באיזו דרך הלוגו מאוזכר בכל פריט ופריט, הם יהיו רבי המכר שלנו. אנשים שאוהבים אותנו גם אוהבים ללבוש את הלוגו שלנו.

בנוסף לחולצה, האם זכור לך בגד אהוב במיוחד שעיצבתן?
יש לנו כמה פריטים אהובים. אחד מהם הוא מכנסי התעמלות עם פס לבן בצדדים וכמובן הלוגו של אתא שמלווה אותנו משנת 2017 בגרסה הקצרה וגם בגרסה הארוכה. אלו מכנסיים בסיסיים שמעבירים את רוח המותג ומתאימים לכל אנשי האוכלוסייה – נשים, גברים, ילדים וילדות, תמיד מבקשים מאיתנו מהם עוד ובצבעים חדשים. זה דבר שמאוד משמח אותנו לראות איך פריט שהוא בייסיק מאוד מזוהה איתנו. פריט נוסף הוא אוברול פרדי מבד ג'ינס שהפתיע אותנו כי הוא טיפה יותר צמוד מהגזרות הרגילות שלנו ונכחנו לראות איך נשים ובנות במגוון מידות וגילאים מאוד אוהבות אותו. בכל קולקציה שאנחנו מוציאות אנחנו מגלות הפתעות.

מה בעינייך מגדיר אופנה ישראלית?
אני חושבת שבמדינה שלנו יותר חשוב מהכל הוא תחושת הנוחות. כולנו בסופו של הדבר אנשים פועלים שנוסעים בתחבורה ציבורית, הולכים ברגל ממקום למקום, האקלים שלנו לא פשוט. תמיד יש חיפוש אחר הבגד הנוח שישתלב לשגרת היום-יום העירונית שלנו. אנחנו מאוד מקפידות לעבוד עם בדי כותנה שיהיה אפשר לנשום בהם ואפילו בודקות את הבדים במגוון סיטואציות כמו רכיבה על האופניים, ישיבה, הליכה ועוד. לדעתנו, כשאנחנו לובשות בגד שהוא לא לוחץ אותנו, לא מציק לנו ונותן לנו תחושה נעימה, גם היום שלנו יהיה יותר נעים – שזאת תחושה ממש מרגיעה. זאת אחת התרומות הגדולות של האופנה, שאנשים מרגישים יפים ונעימים עם הבגדים שהם לובשים. זה היופי באופנה שלנו שהיא פשוטה עם טוויסט קטן ללא התחכמויות גדולות שאנחנו גם שואפים לכך בחיי היום-יום שלנו, שיהיה פשוט ונעים.

מהם הדגשים החשובים שאתן מיישמות בעיצובים שלכן?
אצל יעל יש דבר מאוד ברור בבגדים – אין שום דבר שהוא לקישוט. כל דבר שקיים בבגד נמצא שם כדי לענות על צורך מסוים. בין אם בחלק אחד יש כפתור כדי שהבגד ייסגר יותר טוב, ובין אם בחלק אחר יש פתח כדי לאפשר לבגד להתאוורר. אין אף בגד שהוא מעוצב לצורך העיצוב עצמו אלא אם יש לו יעד מסוים. זהו הדבר שמוביל אותה.

לסיום, לכבוד יום העצמאות, מה את מאחלת למותג?
אני מאחלת לאתא שיכירו אותה ותיחשף יותר בארץ ובעולם. אני חושבת שאנחנו דבר שונה בנוף. בקרוב תיפתח חנות שלנו בארצות הברית וגם באונליין. יש לנו חלום שבחגים כל ישראלי ילבש חולצה לבנה של אתא כדי לחבר בין האנשים.

משכית:

משכית הייתה חברה ממשלתית לייצור ושיווק אומנות מקומית בתחומי הטקסטיל, הצורפות ועבודות עץ זית שפעלה בישראל החל משנת 1954. מוצרי החברה יוצרו על ידי אומנים מבני העלייה ההמונית מתוך שלוש מטרות: לספק לעולים תעסוקה ופרנסה, לשמר את המסורת החומרית והתרבותית של העולים ולקרב את החברה הישראלית לעלייה מתוך ערכי תרבות ואסתטיקה ולא רק מתוך תדמית של מצוקה ומחסור. בראש "משכית" ניצבה מייסדת החברה והרוח החיה בה, רות דיין ז"ל, והמעצבת הראשית הייתה פיני לייטרסדורף. לרות היה חשוב ליצור בגדים שמצד אחד יהיו מזוהים עם מאפיינים ישראליים ומצד שני יצליחו גם להדהד במחוזות אחרים בעולם. היא רצתה לשווק את תוצרת המותג בארץ ובחו"ל.

משכית יצרה בגדים בהשראת התרבות הישראלית כמו שמלת עין גדי וגם בהשראת התרבויות שהגיעו מהקיבוץ גלויות שגדל וגם היה קיים כבר כמו שמלה עם רקמת בית לחם בסגנון פלסטיני. היה דגש על מלאכת יד ברמת גימור גבוהה מאוד. קהל היעד של המותג היה נשות המעמד הגבוה והבורגני. אופנה ייחודית לכל פרט עם מגוון עיצובים שונים אך עם חוט מחבר והוא המוטיבים הללו.

לאחר סגירת בית האופנה בשנת 1994, בשנת 2013 המותג שב לתחייה ביוזמת המעצבת שרון טל. בשיחה איתה, היא מספרת על ההתרחבות של משכית בעולם וגם על הפריט האייקוני שלא מפסיקים להמציא אותו מחדש.

ראשית בית האופנה משכית

המעצבת שרון טל עם מייסדת משכית רות דיין זל

עם השנים, משכית הפכה למותג שהוא נכס צאן ברזל בתעשיית האופנה הישראלית. האם את מרגישה את תחושת הכבוד הזאת?
בהחלט, אני מרגישה שרוכשים למשכית כבוד לא רק בארץ אלא גם בעולם. משכית בעשר שנים האחרונות, מאז שהיא הוקמה מחדש, הופיעה בכל מקום בעולם והתרחבה עד לארבעה חנויות פיזיות וחנות אונליין מרשימות. כל סלב בארץ לבשה משכית ועדיין רוצה ללבוש אותנו עד שזה הגיע לעולם כולו כאשר השחקנית שרה ג'סיקה פארקר פתחה את הפרק הראשון בסדרה "And just like that" עם שמלה שלנו. אנשים מבינים את המשמעות של בית האופנה הראשון שהעבודה בה היא אחת ויחידה ברמת גימור גבוהה מאוד. בית אופנה שהוא קוטור וראשון מסוגו בארץ.

האם זכור לך בגד אהוב במיוחד שבית האופנה עיצב מאז ועד היום?
פיני לייטרסדורף, המעצבת הראשונה של משכית, עיצבה את מעיל המדבר שהיה אייקוני אז והוא אייקוני גם היום שאנחנו ממשיכות לעצב. זהו אחד הפריטים הבולטים של משכית. עם כל הכבוד לשמלות היפייפות עם הרקמות המיוחדות, בסוף כל אחת רוצה שיהיה לה בארון מעיל מדבר. פריט על זמני, מאוד ייחודי ועם זאת מאוד קלאסי שאפשר ללבוש בכל סיטואציה שהפך להיות נחשק ביותר.

מה בעינייך מגדיר אופנה ישראלית?
היום, במיוחד לאור ההתגברות של הרשתות החברתיות, לאופנה אין זהות אחת. ניתן לקחת השראה מכל מקום בעולם. העיצוב של היום הפך להיות יותר הומוגני עם מתן דגש על הייחודיות של כל אחת ואחד.

מהם הדגשים החשובים שאתן מיישמות בעיצובים שלכן?
איכות, ייחודיות והטמעה מקומית.

לסיום, לכבוד יום העצמאות, מה את מאחלת למותג?
אני מאחלת לנו להמשיך להתפתח ולגדול. אנחנו במגמת צמיחה עם שלוש חנויות חדשות שפתחנו השנה, פועלים עם שיתופי פעולה מעניינים ומרגשים. יש עוד המון התפתחויות חדשות לקראת השנה הקרובה.

טובל'ה חסין:

טובל'ה חסין פועלת בתעשיית האופנה הישראלית שנים רבות במהלכן הפכה לאייקון תרבות. את המותג הנושא את שמה היא הקימה בשנת 1987, ובתחילת שנות ה-90 זכתה לפרסום רב עם בוטיק משגשג ברחוב דיזנגוף בתל אביב ומדיניות הדלת הקשוחה שהנהיגה. טובל'ה היא אמנית שמאז ומתמיד דואגת להשמיע את קולה עם גב זקוף, ועל כך קיבלה לא מעט ביקורות. לכל בגד בעיצובה יש אמירה, בין אם תרבותית ובין אם פוליטית. מדי שנה תצוגות האופנה של דגמיה זוכות לאהדה רבה.

בשנת 2015 הצטרפה בתה נעמה חסין לבית האופנה "טובל'ה" ויחד הן השיקו את הקו המשותף "טובל'ה פלוס". זו פעם ראשונה בארצנו שיש שושלת משפחתית לבית אופנה שעודנו חי ובועט. נעמה מספרת על העשייה של אמה בהערצה מעוררת השראה.

טובלה ונעמה חסין

טובלה חסין מקבלת פרס מפעל חיים

טובלה חסין מקבלת פרס מפעל חיים

לאורך השנים, טובל'ה הפכה לשם דבר בתעשיית האופנה הישראלית. האם את מרגישה את תחושת הכבוד כלפיה?
בהחלט, אני חושבת היום יותר מפעם. טובל'ה היא "הילד הרע" של עולם האופנה. היא לא למדה את המקצוע, היא הייתה צריכה לפלס את דרכה ועשתה זאת דרך פרובוקציות ורכילות, בשונה מהיום עם עידן הרשתות החברתיות. כל זה משך את תשומת הלב אליה. היא הכניסה פוליטיקה לאופנה שלא היה מקובל פעם. היא כתבה על הבגדים שלה משפטים שתפסו את העין כמו "Made In Israel" ו-"בעזרת השם" ולא היו מקובלים. ככה היא יצרה לעצמה את המעמד שלה, אף שהדרך לא הייתה קלה. בשנים האחרונות היא ממשיכה לשרוד את התעשייה התחרותית והלא פשוטה שלנו, כשהיא נשארת נאמנה לעצמה עם עיצובים יום-יומיים ועד בגדי ערב.

האם זכור לך בגד אהוב במיוחד שטובל'ה עיצבה מאז ועד היום?
הבגדים האייקונים שהיא עיצבה היו החליפות לשירי מימון ולנינט טייב בגמר כוכב נולד הראשון בשנת 2003. היא לא ידעה שנינט תזכה. כשפנו אליה מההפקה, טובל'ה החליטה לשים כוכב על הגופייה שהפכה לאייקונית בן רגע. אין לה עיצוב שהיא אוהבת במיוחד. היא מעצבת דבר יום אחד ולמחרת היא שונאת אותו ואז עוברת לדבר הבא. זה מה שהופך אותה לאמנית שמדרבן אותה להמשיך ליצור ולפעול. היא טוענת שאמן לא יכול להיות מרוצה מהעבודה שלו, כי אחרת איך הוא יעבור הלאה.

מה בעיניה ובעינייך מגדיר אופנה ישראלית?
אני חושבת שאין באמת דבר כזה אופנה ישראלית. כל הזמן יש את הכמיהה המתמשכת להצליח בחו"ל ולהיות כמו שם. אבל יש לנו כאן תנאים שאין שם. כאן אי אפשר ללכת עם הבדים הנוקשים והעבים מאוד שבתי האופנה הגדולים באירופה משתמשים בהם בעקבות האקלים המזרח ים תיכוני. טובל'ה אמרה על זה "פה בארץ צריך להתייחס לבד אחרת". זאת אחת האג'נדות שלה, כאשר היא משתמשת רק בבדים טבעיים ו-99 אחוזים מתוכם הם בד משי. היא דואגת לייבא את הבדים הכי איכותיים שיש כדי להתאים אותם לאקלים שלנו. אני חושבת שגם נוחות זה דבר שצריך להתייחס, ולכן היא לא מעצבת מחוכים או דברים צמודים. היא רוצה שאישה תלך ברחוב ותרגיש נינוחה – שזה דבר מאוד ישראלי.

מהם הדגשים החשובים שאתן מיישמות בעיצובים שלכן?
הסמלים שחוזרים אצלה בעיצובים אלה הצלב, הסהר והמגן דוד – שלושת הדתות. זה מוטבע על הפנים שלה. היא מאוד אוהבת אותם ואף הכינה שרשרת עם הסמלים הללו שהיא הולכת איתה. השנה, כשחגגנו 75 שנה לטובל'ה, אני רציתי לקחת השראה ממנה וממה שמניע אותה. כך הסמלים הפכו להיות חלק מרכזי בבגדים שהופיעו בתצוגת אופנה האחרונה. היא מאמינה שהדתות צריכות ללכת ביחד. בתצוגת האחרונה היא רצתה להביע עמדה לאור המצב האקטואלי ועלתה עם דגל על המסלול. היא מכניסה את הרוח ואת העמדות שלה גם לבגדים שיוצאים לאחר מכן למכירה אצל הקהל הרחב. זאת האופנה שהיא יוצרת.

לסיום, לכבוד יום העצמאות, מה את מאחלת למותג?
קודם כל, אנחנו מאחלות שהמותג ימשיך לפעול ויהיה לנו המשך דור שלישי. בנוסף אנחנו מאחלות גם למדינה עתיד טוב יותר ולתעשיית האופנה שתמשיך לפרוח ויקומו יוצרים שלא יפחדו ליצור אופנה ישראלית.

סבינה מוסייב:

המותג שהקימה בוגרת שנקר סבינה מוסייב, עם בן זוגה, בשנת 2011 הפך במהרה לאהוב במיוחד על סלברטאיות ובלוגריות אופנה מובילות בזכות הסגנון הרומנטי העדין המאפיין אותו. היא נולדה בבאקו, בירת אזרבג׳אן, כאשר סביבה אזורים עם תרבות טקסטיל עשירה שהמראות והסגנון הדקורטיבי שלהם משפיעים על העיצוב שלה עד היום. את התשוקה לעולם האופנה קיבלה מהבית כשהיא דור שלישי לחייטים.

בתחילת הדרך, היא ובן וזוגה עבדו בסטודיו בכפר סבא ומכרו לבוטיקים ברחבי הארץ, אבל מהר מאוד הגיעו לפעילות ענפה מאוד בחו"ל, בין היתר באוסטרליה, דובאי וספרד, לצד מכירה ברשתות כמו אסוס ו־Anthropologie.

קודם כל יום העצמאות שמח. עם השנים, המותג הפך לאחד הבולטים בתעשיית האופנה הישראלית. האם גם את מרגישה את תחושת הכבוד הזאת?
עצמאות שמח!
זה כבוד גדול להיות מותג ישראלי, במיוחד כשאנחנו פועלים וגדלים בחול.
הקולקציות שלנו מדברות מאד בשפה ישראלית.

האם זכור לך בגד אהוב במיוחד שעיצבת?
אין בגד אחד כי כל עונה מחדש יש את הפייבוריטים החדשים והמרגשים ביותר. לעונה הנוכחית אני מאוהבת בשמלת שיפון אווירירית באורך מידי ( DAYTON DRESS) שהספקתי לחרוש עליה אפילו שהעונה רק התחילה. הבד בגווני לילך ופרינט מרגש עם גזרה קלאסית ומחמיאה, היא נשלפת בכל פעם שיש התלבטות .

מה בעינייך מגדיר אופנה ישראלית?
בעיניי הטמפרמנט של המתלבשות הישראליות מגדיר את האופנה המקומית הכי טוב, כי יש הרבה מעצבים מוכשרים והסגנונות עיצוב מגוונים מאד.
האשה הישראלית היא נועזת בבחירות שלה, נוכחת . הבגדים שהיא צריכה הם כאלה שיהיו מיוחדים ואופנתיים אבל מאוזנים כך שיאפשרו לה להיות העיקר בתוכם.

איזה דגשים חשובים את מיישמת בעיצובים שלך?
מאד חשוב לי לוודא שהבגד הוא נוח ופונקציונלי ללובשת בתוך המלתחה, גם כשמדובר בפריטי ערב, שהוא נועד לשרת אותה ואת הצרכים שלה. שיהיה ורסטילי ויהיה ניתן ליהנות ממנו לא רק לאירוע בודד.

לסיום, מה את מאחלת למדינה ולמותג להמשך העתיד?
למדינה האהובה שלנו אני מאחלת שלום, בינינו ועם הסובבים אותנו. ימים של שקט ושגשוג.
ולמותג אני מאחלת שנמשיך לצמוח בעשייה שלנו, נהנה מהדרך, ונמשיך לייצג בכבוד את ישראל בעולם.

דודו בר-אור:

אחת הגאוות הגדולות של תעשיית האופנה הישראלית היא בהחלט הצלחתה המסחררת של מעצבת האופנה והשחקנית לשעבר דודו בר אור. דורית זכורה לרובנו בתור הדמות של סיוון בסדרת הקאלט "שמש", ולאחר מספר שנים היא עשתה הסבת מקצוע לעיצוב אופנה. כך גילינו אישה חזקה שכולה פאשניסטה מכף רגל ועד ראש. היא מעצבת בגדים עם בדים אוריינטליים שהיא מוצאת בעולם, ועובדת עם צוות מקצועי צמוד.

דודו הפכה לפופולארית במיוחד בפריז, ועם הזמן נכנסה בסערה אל תעשיית האופנה גם בארצות הברית. היא עושה זאת על ידי הלבשת הכוכבות הגדולות בהוליווד ביניהן כריסי טיגן ונטלי דרומר ששיחקה בסדרה "משחקי הכס". בשנת 2019, הגיע עוד הישג ענק כאשר סלין דיון לבשה שמלה של דודו לאירוע מתוקשר. היום, המותג שלה מצליח יותר מאי פעם כשהוא מגיע לרוב מדינות העולם ונותן גאווה ונחת לאופנה ישראלית.

שתפו את הכתבה