ההבדל משאיפה למצוינות ואיך אפשר להקל?
מאת: דנה רטניצקי טנדליך, פסיכותרפיסטית CBT
שתפו את הכתבה
פרפקציוניזם והמחיר שאנחנו משלמים עבורו
במשך שנים, אני והוא ניהלנו מערכת יחסים צפופה. עם הזמן למדתי, לשמוע אותו, לדבר איתו ולא לתת לו לנהל אותי, זה לקח זמן וגם עבודה עצמית.
ככל שהתחלתי לנהל את הפרפקציוניזם שלי שמתי לב יותר לפרפקציוניזם שמנהל את אלו שמסביבי.
בקליניקה אני פוגשת את המושג הזה יותר ויותר אצל ילדים ובוגרים במושגים של לימודים, תעסוקה, הורות ואפילו באימוני ספורט☺
מהו פרפקציוניזם?
רצון ושאיפה להיות מושלמים בעיניי עצמנו ובעיניי אחרים.
מה המחיר שאתם משלמים עבור הפרפקציוניזם האישי שלכם?
קבלו כמה דוגמאות להשפעת הפרפקציוניזם על החיים של כולנו.
במערכות יחסים אנחנו נוטים להישען על תבנית מסוימת שמגדירה לנו זוגיות. במידה ובני הזוג לא מתיישרים עם אותם חוקים ותפיסות שמציגות לנו זוגיות מושלמת, נחשוב שאנחנו במקום זוגי לא מוצלח.
בעבודה אנחנו נמדדים כל הזמן על פי הישגים ויעדים. אנחנו נוטים לבצע השוואות ביננו לבין קולגות, אנחנו מצליחים בקלות להדגיש את הפערים לטובתם ושוכחים את הייחודיות שקיימת בכל אחד מאיתנו. הכל לשם מטרה מושלמת של הצלחה מוחלטת.
עם הפיכתנו להורים אנחנו נאבקים ליישם דפוסים שאנחנו מגדירים כייצוג מושלם של הורות. במידה ולא מצליחים להתיישר עם השאיפה שלנו להיות הורים מושלמים, אנחנו נפגשים עם מחשבות שליליות קשות ותחושת ערך עצמי נמוך ("אני הורה גרוע").
ההבדל בין פרפקציוניזם לשאיפה למצוינות.
אנחנו חיים בחברה השואפת למצוינות, מדרבנת הישגיות ותחרותיות. אם ככה מאוד קל להתבלבל בין הצטיינות בריאה לבין פרפקציוניזם.
ההבדל הוא משמעותי. שאיפה למצוינות מאפשרת לנו לשמור על תחושת ערך עצמי. אי השגת המטרה תוביל אותנו לחשיבה על סיבות הכישלון, תדחוף אותנו לחשוב על פתרונות חדשים, תאפשר לנו לבצע חישוב מסלול מחדש ולהתקדם קדימה.
פרפקציוניזם גורם לערך עצמי נוקשה. כלומר אי השגת המטרה תוביל לרצף של מחשבות שליליות, רגשות קשים, תחושת תסכול, ביקורת עצמית ומכאן למצוקה רגשית ותחושה של תקיעות במקום.
השפעותיה של הנטיה לפרפקציוניזם
- הימנעות. נבחר להימנע עם המקומות בהם אנחנו עלולים להיכשל. למשל זו יכולה להיות הימנעות מיצירת קשרים חברתיים משמעותיים כדאי לא לחשוף מקומות חלשים בתוכנו ולהתעקש לשמור על תדמית מושלמת.
- נבחין בהתנהגות הנוטה לדחיינות. נדחה משימות על מנת לא לבצע אותן בחוסר מושלמות, למשל נדחה הגשת מטלה בשביל לבצע בקרה מדוקדקת וחזרתית על מנת להימנע מטעויות.
- תחושת ערך עצמי נמוך. פגישה עם חוסר הצלחה תוביל לתחושת כישלון אישי. הנטיה לפרפקציוניזם גורמת למחשבה להיות קיצונית: "הצלחתי" או "נכשלתי". אין כאן אמצע וכולנו יודעים שלשאת תחושת כישלון משפיע מאוד על הביטחון העצמי שלנו.
אז מה אפשר לעשות על מנת להקל על עצמינו יותר?
- בדיקת המחיר "האם זה שווה לי או לא שווה?". צעד ראשון הוא לחשוב איזה תחום בחיים אתם מנהלים מתוך מקום פרפקציוניסטי. איך תדעו זאת? חשבו על תחום שבו במידה ואתם נתקלים בחוסר הצלחה, אתם נכנסים למצוקה, לתחושה קשה או לביטחון עצמי נמוך.
איפה זה תופס אתכם? האם זה בעבודה? הורות? זוגיות? חברויות? לימודים? אימוני ספורט? תפעול הבית?
הצעד השני הוא לבדוק מה המחיר שאתם משלמים עבור אותה מחשבה הנוטה לפרפקציוניזם. האם אתם משלמים בעימותים עם אנשים שאתם אוהבים? האם אתם משלמים בהלקאה עצמית חוזרת ונשנית? האם אתם מפסידים זמן יקר?
הצעד השלישי הוא בדיקה האם המחיר הנוכחי שאתם משלמים עבור הפרפקציוניזם האישי "שווה לי או לא שווה לי?".
תדמיינו את זה כמו בגד יקר בחנות. האם המחיר של הבגד שווה את החוויה בללבוש אותו? - הכניסו יותר ויותר חמלה עצמית לחיים. בכתבה קודמת, חשפתי את נושא החמלה והשפעתה המשמעותית לשיפור איכות החיים. רכיב מרכזי בחמלה היא נדיבות עצמית. אחד התרגולים המצוינים שאני ממליצה לאמץ הוא בחינת המילים שאנחנו אומרים לעצמנו בסיטואציות מורכבות והאם היינו אומרים את אותן המילים לאדם שאנחנו אוהבים?
- תיעוד חוויות הצלחה יומית. התחילו בכתיבה יומית של הצלחות קטנות שהתרחשו במהלך היום. הפנו את הזרקור ליכולות שהפגנתם בתוך סיטואציה מורכבת. ככל שתתעדו אירועים בהם הצלחתם להתמודד עם אתגרים, כך תעלה תחושת המסוגלות והחוסן האישי. באופן זה תוכלו להתמודד טוב יותר עם מצבים בהם לא חוויתם הצלחה התואמת את הפרפקציוניזם שלכם.
- צרו רשימה של תכונות טובות וייחודיות שקיימות בכם. אל תהיו צנועים, רשמו את כל היכולות שלכם, ללא התנצלות. אם קשה לכם ליצור רשימה כזו, חשבו על אדם שאתם אוהבים שמתאר אתכם. איך יעשה זאת? אילו חוזקות ותכונות שמיוחדות בכם יבחר לציין?
ככל שנהיה מודעים יותר ליכולות הקיימות בנו, נדע "לעגל" את הפרפקציוניזם שלנו ונתרגל את התודעה שלנו שאנחנו כפי שאנו זה "לגמרי מספיק".
מקווה שהצלחתי לעורר בכם מחשבה ולו רק לחשוב על המחיר האישי והרגשי שאתם משלמים, הכניסו יותר חמלה והתחילו לעגל את הפינות החדות של הפרפקציוניזם האישי שלכם.
פייסבוק https://www.facebook.com/dana.ratnisky
בלוג ואתר https://www.cbt-learning-strategies-therapy.com/
אינסטגרם dana.cbt.nlp
דנה רטניצקי טנדליך, פסיכותרפיסטית CBT, מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים.
מומחית להפרעות קשב, טיפול בחרדות ודימוי עצמי.
אני מזמינה אתכם להיכנס לחדר כושר מנטלי ורגשי כאן. אני חושבת שהאדם הוא המומחה של עצמו ומאמינה בכל ליבי שכלים טיפוליים צריכים לצאת מהקליניקה ולהיות במרחב של כולנו.
פייסבוק https://www.facebook.com/dana.ratnisky
אתר https://www.cbt-learning-strategies-therapy.com/