חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

החיטה תצמח שוב

על הזוועות והתקווה בקיבוץ בארי

למעלה ממאה מחבלי ארגון הטרור חמאס נכנסו בשבת 7 באוקטובר לקיבוץ בארי וטבחו בכל מה שנקרה בדרכם. הם חדרו לקיבוץ משלוש נקודות שונות – מהשער הקדמי, מהשער האחורי ומפרצה נוספת שיצרו בגדר. הקיבוץ נכבש לחלוטין והמחבלים עברו מבית לבית בכדי לפרוץ לתוכם, לרצוח בני אדם או ללכוד אותם. מצלמות האבטחה של הקיבוץ תיעדו בנוסף מעשי ביזה בהם אזרחים פלסטינים פושטים על בתי הקיבוץ ובוזזים אותם. דיויד עזרן עם הזוועות והתקווה.

מאת: דיויד עזרן

שתפו את הכתבה

image_123650291

זוועות הטבח הגיעו גם לגלריה המפורסמת של הקיבוץ – הגלריה נשרפה כליל – באותה עת הציגה תערוכתה של אסנת בן-דב. בניין הגלריה של קיבוץ בארי הינו סמל, המבנה בו עמד חדר האוכל הראשון של הקיבוץ, ולימים גלריה בעלת שם אשר זכתה להציג כ-400 תערוכות במגוון תחומים: ציור, פיסול, צילום, וידאו, הדפס, מיצב ופרפורמנס – מפעל תרבותי חשוב ומרשים שנחרב עד יסוד. הגלריה נוסדה במקור על ידי משפחת סבירסקי, ולאחרונה הובילו אותה בגאון אוצרות הגלריה זיוה ילין וסופי ברזון-מקאי. הגלריה בבארי מסמלת את הרוח של הקיבוץ ושולבו בה בפעילות השוטפת מפגשי אמן, הדרכות לגנים ולבתי הספר, סיורים לקבוצות, אירועי תרבות וסדנאות מגוונות. לאחרונה ביקרו במקום נשיא המדינה יצחק הרצוג ורעייתו מיכל. לנשיא המדינה התלווה נשיא גרמניה פרנק-ואלטר שטיינמאייר אשר הודיע כי יהיה שותף מלא לשיקום הגלריה ובישר כי הפרלמנט הגרמני יתרום כשבעה מיליון אירו עבור בנייה מחודשת של הבניין.

בינתיים תתארח גלריית האמנות בשלוש השנים הבאות בבית רומנו המיתולוגי בתל אביב – מבנה בן 4 קומות, בשטח של כ-10,000 מ"ר ברחוב דרך יפו לאורך פארק המסילה הסמוך לשדרות רוטשילד. המבנה הוקם ב-1947 ואכלס תחילה חנויות אופנה ומשרדי ממשלה. בשנים האחרונות הפך המבנה למרכז בילוי, כולל את "התדר" של השף אייל שני.

עם ישראל חי – ופינת החי?

פינת החי של קיבוץ בארי הינה אחת מפינות החי הגדולות והמרשימות במדינה, הרבה מעבר לעוד פינת ליטוף אלא אבן דרך חינוכית מעשירה בחייו של הילד בקיבוץ השיתופי. מכיתה ו' מחויבים לעבוד במקום שהפך להיות עם השנים משק הילדים של הקיבוץ ובו מקנים למתבגרים דרך ארץ ומוסר עבודה בעזרת ערכי עשייה. כל ילד בבארי יודע כי על מנת לזכות במותרות ובטיולים עליו לתת מעצמו שעות עבודה בעולם החיות המקומי. לא משהו שהומצא שלשום אלא שנים על גבי שנים שהשיטה דומה – מגיעים הילדים לפינת החי בקיבוץ ומקבלים ערכים ומיומנויות עבודה.

עידו ברמק, בן קיבוץ בארי, מטפל באמצעות בעלי חיים, היה מהראשונים לתת מענה בחילוץ החיות מהקיבוץ הנטוש, ואף דאג לצילום סרטונים לילדים אשר שאלו לשלומם של בעלי החיים – אמרנו כבר, מקום חשוב בעל ערך מוסף לכל הדורות בקיבוץ בארי, מהחדשים עד הוותיקים. לעידו הצטרפו בני ובנות קיבוץ נוספים וילדי וילדות קיבוץ הזורע.

כל החיות הרבות שנותרו בפינת החי בחלקו הדרומי של קיבוץ בארי חולצו בסופו של דבר על ידי אנשי רשות הטבע והגנים, אנשי משרד החקלאות, המשרד להגנת הסביבה, עמותה לחילוץ חיות בר "למען חיות הבר" והמשטרה הירוקה – כל אלה העבירו עשרות בעלי חיים למקומות אחרים ברחבי הארץ.

 

במקום נמצאו חמוסים מיובשים עם מים לא טריים, חוטמנים, סוריקטות, איילים, בעלי כנף, עיזים, כבשים, זוחלים ועוד. העופות פוצלו בין חי-בר יטבתה, ספארי רמת גן וגן החיות התנ"כי בירושלים, החיות האקזוטיות לקיבוץ הזורע וכלובי הרבייה הועברו לגמלא ברמת הגולן.

שמונה טנדרים וארבע עגלות נגררות הובילו את החיות למקומות חלופיים שהסכימו לקלוט את בעלי החיים, ביניהם גם כפר הארנבונים במושב בית לחם הגלילית אשר בעמק יזרעאל – עשרה דונם חווה של משפחת נגר שנולדה בתקופת הקורונה מתוך אהבה גדולה לבעלי החיים. המקום משמש בנוסף כמרכז חינוכי וטיפולי אליו מגיעות בין היתר חיות הזקוקות לטיפול או שיקום. לאחרונה נקלטו בחווה בזרועות פתוחות 15 ארנבונים ותוכי ג'קו אחד. התוכי מומו חווה את התופת בבארי, מדובר בטראומה גם מבחינתו של בעל הכנף. כחודשיים לאחר הטרגדיה מומו עדיין חושש והרעד נראה על נוצותיו.

כפר הארנבונים - לפעמים חלומות מתגשמים

התוכי מומו יהיה בסדר, גם הארנבונים – בחווה של משפחת נגר מטפלים בחיות באהבה, חיות שלא יכולות לשרוד בטבע, מקבלות בחווה את המענה המתאים. שירלי ואורן נגר הקימו את כפר הארנבונים מתוך אהבה כנה לבעלי החיים שנמצאים בה – מדובר במקום המהווה השראה לקשר מכבד והדדי בין בני האדם לבעלי החיים. ביתם של שירלי ואורן נמצא בחווה עצמה, השניים חלמו כל חייהם בקריות על חיים במושב והחליטו להגשים את החלום כי לשם כך הוא נועד.

בתוך החווה החלו לגדל ארנבונים לטובת החוויה המשפחתית בלבד ורק בשנת הקורונה החליטו על חישוב מסלול מחדש ופתיחת המקום לקהל הרחב. כיום בחווה, גר זאב עם כבש והתיש בילי עם ארנב, אפשר ללטף ולהאכיל – אבל לא להרים.

מבחר החיות במקום מגוון: ארנבונים, התוכי מומו ועשרות תוכים נוספים, תרנגולות, טווסים, עיזים, ברווזים, הילי הפרה, מרקו הכבש, מיקה הטליה, צב סודני ואפילו הבית של מיץ פטל. לא מדובר בגן חיות, אלא הרבה מעבר – חצר ביתם של שירלי ואורן.

החוויה במקום מהנה ולימודית, ידעתם למשל שכאשר הארנב רוקע ברגליו האחוריות, סימן שהוא כועס? מוזמנים ללמוד ולחוות עוד בחווה עצמה – חווה שהיא חוויה.

החוויה בכפר הארנבונים יוצאת מגדר בעלי החיים – בנוסף לסיור בחווה וביקור הדיירים המיוחדים, ניתן למצוא גם מתקני שעשועים, הצגת מיץ פטל, וכשתרצו לנוח גם פינות ישיבה. כרטיס הכניסה כולל ירק האכלת ארנבונים ושיפוד תפוח לתוכים אותם מקבלים בכניסה לאתר בכדי לכבד את הדיירים.

בכפר הארנבונים מכבדים את בעלי החיים וזה בא לידי ביטוי גם בפרויקטים למען הקהילה המושתתים על רוח התנדבות ונתינה. הפעילויות בחווה מותאמות באופן אישי לאוכלוסיות היעד וצורכיהן השונים – מקיימים ימי חינוך ירוקים על טהרת אהבת החי, מגוון תוכניות חינוכיות טיפוליות המיועדות לאוכלוסיות עם צרכים מיוחדים, ילדים ובני נוער בהדרה, ילדים ומתבגרים עם מורכבויות רגשיות התנהגותיות, מארחים קהילות מיוחדות מהוסטלים, מחלקות אונקולוגיות וכדומה.

שתפו את הכתבה